Szombathelyi Neumann János Általános Iskola

Adventi kirándulás Bécsbe 2022.12.07.

A pandémia következtében két év kényszerű kihagyás után, iskolánk hetedikes és nyolcadikos diákjai újra ellátogathattak Ausztria lenyűgöző fővárosába, Bécsbe.
           Korán reggel indultunk busszal az iskola elől. Az odavezető út rendkívül szórakoztató volt, köszönhetően a vicces és barátságos buszsofőrünknek. Az első megállónk Ausztria területén az „Oldtimer” nevű helyen volt, ahol a gyerekek az ajándékboltban kedvükre vásárolhattak. Ezután továbbmentünk, és meg sem álltunk egészen Bécsig, ahol a buszról leszállva máris rácsodálkozhattunk a város elragadó építészetére és hangulatára.
Az első látogatóhelyünk a Természettudományi Múzeum volt, ahol a természet és az emberiség fejlődését szemlélhettük meg. Többek között változatos kőzeteket, növényeket, életnagyságú, kitömött állatokat és műemlékeket láthattunk. Ilyen volt a világszerte ismert „Willendorfi Vénusz” szobra is, mely az őskorból származik.
A múzeumlátogatás után az épület előtti Mária Terézia téren lévő vásárban nézelődhettünk és vásárolhattunk. Az itt eltöltött körülbelül fél óra után megnéztük Bécs belvárosát.
Keresztülmentünk a „Hofburgon”, amely a korábbi Habsburg családok lakhelye volt. A városnézés közben az idegenvezetőnk érdekességeket mesélt a település és az ott lakó uralkodók életéről, ezáltal sok új dolgot tudhattunk meg.
A Bécs belvárosában található, gyönyörűséges „Stefansdom” volt a következő nevezetesség, amit szemügyre vettünk. A templom körül lévő kis vásár megtekintése után tehettünk egy kitérőt a közeli boltokba és McDonald’s-ba.
De ezek után már rögtön indultunk is következő lélegzetelállító helyünkre, ami nem más volt, mint a „Time Travel Vienna”. Ezen épületben a város történelmét ismerhettük meg a legmodernebb technológia és egy 5D-s mozi segítségével. Az ott töltött idő alatt minden fontosat megtudhattunk Bécs történetéről a kezdetektől napjainkig, illetve az uralkodó dinasztiákról is.
A program végeztével elindultunk a kezdődő szürkületben, és a város szépséges fényeivel beragyogott utcákon, az utolsó, de legmaradandóbb megállónk felé.
Körülbelül húsz perc gyaloglás után elértünk a híres „Wiener Christkindlmarkt” nevű vásárhoz, ami Bécs egyik legnagyobb nevezetessége.
És nem hiába. A bazár egyszerűen lenyűgöző volt. Szinte minden kapható, emléktárgyaktól, ételeken át, a meleg italokig. Igaz, az árak kicsit barátságtalanok voltak, de nem túl vészesek. Azt hiszem, bőven megérte minden, mert egy varázslatos város varázslatos vásárában sétálhattunk.
Késő délután volt már, mikor elindultunk vissza a buszhoz, felszálltunk, és kellemes gyorsasággal haza is értünk.
Én rendkívül élveztem a kirándulást, a gyönyörű várost és az élményeket pedig soha nem felejtjük majd el. Nagyon hálásak vagyunk tanárainknak, hogy ilyen felejthetetlen emlékeket adtak nekünk.

Szakmári Bendegúz István

Bécsi Kirándulás 2022